Emma
9 °C
26 °C

Horst Seehofer maradt a CSU elnöke

2011.10.08. 16:15

Ismét Horst Seehofert választották meg a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökévé. A kisebbik német konzervatív párt kétnapos rendkívüli kongresszusán a küldöttek elsöprő többséggel szavaztak bizalmat szombaton a CSU-t 2008 októbere óta vezető Seehofernek, aki egyben Bajorország tartományi miniszterelnöke is.

A küldöttek előzőleg határozatot fogadtak el a párt Európa-politikájáról, amely kimondja, hogy a párt Európa iránt elkötelezett marad, de elutasítja a centralizált és bürokratikus Európát.

A kisebbik keresztény párt az Angela Merkel vezette CDU-val, valamint a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) (FDP) alkotja a Németországot kormányzó koalíciót.

A hétvégi kongresszust megelőző hetekben az euróválság kapcsán a CSU-ban felerősödtek az Európa-, illetve euroszkeptikus hangok. A párt több vezető politikusa bírálta Merkel kancellárnak az adósságválság megoldásával kapcsolatos politikáját, és Görögországnak az euróövezetből történő kizárását sürgette.

Horst Seehofer pártelnök a küldöttek előtt a CSU első elnökének, Franz Josef Straussnak azt a kijelentését idézte, hogy "Bajorország az otthonunk, Németország a hazánk, Európa a jövőnk". Seehofer szerint ez érvényes a CSU jelenlegi politikájára is, pártja ugyanakkor a régiók, illetve a szubszidiaritás Európáját támogatja.

Az elfogadott határozat is ezt tükrözte, ugyanakkor abban helyet kaptak az euroszkeptikusok aggodalmai is. Az állásfoglalás ugyanis - Angela Merkel kancellárral szembehelyezkedve - leszögezte, hogy a jövőben ki kell zárni az euróövezetből azokat az államokat, amelyek nem tesznek eleget a szükséges költségvetési fegyelemnek. A határozat hangoztatta azt is, hogy a jövőbeni, esetleges újabb euróövezeti támogatásokat a CSU elutasítja.