Márk
13 °C
28 °C

Megkezdődött a parlamenti választás Lengyelországban

2011.10.09. 07:51

Parlamenti választásokat kezdődtek vasárnap Lengyelországban, amelyeknek tétje, hogy folytathatja-e a kormányzást a jobbközép liberális Polgári Platform (PO), vagy át kell adnia a kormányrudat fő vetélytársának, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS).

Az alsóházi (szejm, 460 képviselői hely) és felsőházi (a szenátus 100 tagú) választásokat egyszerre tartják. A pártokra 5, a koalíciókra 8 százalékos választási küszöb érvényes.  Több mint 30 millió lengyel választópolgár adhatja le voksát.

A szavazókörletek reggel hét órakor nyitottak, és közép-európai idő szerint este kilenckor zárul a szavazás, ekkor hozzák nyilvánosságra az exit pollok eredményeit, míg a hivatalos eredményekre még további órákat kell várni.

Az idei lengyel választásoknak több újdonságuk van: a módosított választási törvény értelmében a szenátusi választásokon egymandátumos választókerületek lesznek, a külföldön tartózkodó választópolgárok levélben is szavazhatnak, a vakok pedig Braille-írással készült szavazólapokat kapnak. Ugyancsak idén először lehetővé válik a meghatalmazotton keresztül történő voksolás is, amely főként a fogyatékkal élő választók részvételének megkönnyítését szolgálja.

A választások esélyese a Donald Tusk miniszterelnök vezette Polgári Platform, de egyes közvélemény-kutatási adatok szerint a PiS, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő pártja közel ugyanakkora támogatást élvez, és akár meglepetést is okozhat. Különösen akkor, ha a választási részvétel alacsony marad, ami a PiS-nek kedvez.