Nőtt az amerikai lisztériajárvány áldozatainak száma

2011.10.13. 07:54

Tovább emelkedett az amerikai lisztériajárvány áldozatainak száma: már huszonhárom ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta fertőzésben az Egyesült Államokban, és további 116 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok, közölte szerdán az amerikai járványügyi hivatal. A múlt heti adatokhoz képest kettővel nőtt a halálos áldozatok, és héttel a fertőzöttek száma.

A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 25 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Csaknem száz beteget kórházban kezelnek. A járvány különösen veszélyes a legyengült immunrendszerű emberek és a várandós nők számára. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a betegség első tünetei akár két hónappal azt követően is jelentkezhetnek, hogy a fertőzött személy fogyasztott a kórt okozó sárgadinnyéből. Ezért várhatóan ebben a hónapban még újabb eseteket diagnosztizálnak.

A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány - amely az elmúlt negyedszázad legsúlyosabb következményekkel járó amerikai ételmérgezése - túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt, illetve az 1998-as, 21 halottal járó lisztériajárványon is.  • Hírek
  • Hírek