Márk
13 °C
28 °C

Kartellháború az egyik mexikói börtönben

2011.10.14. 07:16 Módosítva: 2011-10-14 07:19:33

Legalább hét rab meghalt, három súlyosan megsérült a mexikói Monterrey közelében, a Cadereyta fegyintézetben kitört börtönlázadásban.

A Nuevo León államban, Mexikó északi részén lévő börtönben a körzet ellenőrzéséért harcoló két drogkartell, a Los Zetas és a Golfo elítéltjei között tört ki véres verekedés helyi idő szerint csütörtök reggel: csaknem hatvan rab rontott egymásnak különböző élesre fent eszközökkel és botokkal.

A Monterreytől csaknem negyven kilométerre keletre fekvő börtön két szárnyára terjedtek ki a villongások, a fegyencek itt matracokat is felgyújtottak: négyen halálra égtek a tűzben.

A hatóságok szerint a rabok azt követően verekedtek össze, hogy szerdán Saltillo városában rendőrkézre került Carlos Oliva Castillo (ragadványnevén a Béka), a Los Zetas harmadik számú vezetője, a klán Nuevo León, Coahuila és Tamaulipas államokbeli osztagainak vezére. Egyes emberi jogi szervezetek szerint a Los Zetas a börtönőrökkel szövetségben Nuevo León állam börtöneinek többségét ellenőrzi.