Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Gasparovic még nem hívta vissza a kormányt

2011.10.14. 14:06

A szlovák államfő egyelőre nem hívta vissza az Iveta Radicová vezette jobbközép kormányt. Mielőtt ezt megtenné, Ivan Gasparovic találkozni kíván a parlamenti pártok elnökeivel, hogy megvitassa velük a további lépéseket.

"Hétfő délelőtt összehívom a parlamenti pártok elnökeit, hogy megállapodjunk a további lépésekben. Abban, hogy képes lesz-e valaki új kormányt alakítani, amelynek természetesen többséginek kellene lennie, vagy megegyezés születik egy kisebbségi kormányról. Máskülönben a további szóba jöhető lépés az, hogy én magam hivatalnokkormányt nevezzek ki" - jelentette ki Gasparovic azt követően, hogy Iveta Radicová miniszterelnökkel tárgyalt Pozsonyban.

Mint kifejtette: nem Radicová lesz a feje annak a kormánynak, amely a jövő márciusban esedékes parlamenti választásokig irányítja majd Szlovákiát. "El kell bocsátanom a (jelenlegi) kormányt, és újat kell kineveznem" - mondta a szlovák államfő.

Új kormányra azért van szükség, mert kedden a bizalmi szavazással összekötött euróövezeti pénzügyi mentőcsomag (EFSF) kibővítéséről szóló szavazáson megbukott a Radicová-kabinet.