Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Az iráni elnök visszautasítja az amerikai vádakat

2011.10.16. 15:06

A Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete elleni összeesküvéssel kapcsolatos amerikai vádakat vasárnap már az iráni elnök is visszautasította, Hamenei ajatolláh pedig kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a Nyugat bármilyen intézkedéseket foganatosít Irán ellen.

"Irán civilizált ország, és nem kell merénylethez folyamodnia... A terror önökre (az amerikaiakra) jellemző" - mondta Mahmúd Ahmadinezsád az IRNA iráni hivatalos hírügynökségnek nyilatkozva.

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatolláh szombaton visszautasította az Egyesült Államok vádjait, vasárnap pedig egy újabb nyilatkozatában kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha a vádakkal összefüggésben a Nyugat bármilyen intézkedéseket foganatosít Irán ellen.

"Az iráni nép keményen szembeszáll a Nyugat bármilyen rossz lépésével, legyen az politikai vagy biztonsági jellegű" - mondta Hamenei a Kermánsáh nyugat-iráni tartományban tett látogatásakor. Az ajatolláh szerint ezekkel az "alaptalan, koholt vádakkal" az amerikai vezetők el akarják terelni a közvélemény figyelmét a Foglald el a Wall Streetet! elnevezésű mozgalomról. Mint mondta: nehezen tudják lenyelni azt, hogy legalább 80 országban támogatják a tiltakozó megmozdulást.

Az amerikai kormány kedden jelentette be, hogy vádat emeltek két iráni állampolgár ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy tervet dolgoztak ki Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének meggyilkolására. A műveletet Teheránban tervelték ki - állította az igazságügyi miniszter. Barack Obama elnök csütörtökön megerősítette, hogy a gyilkosság terve vitathatatlanul irániak műve volt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft