Konrád
8 °C
26 °C

Meghosszabbították Breivik elmevizsgálatát

2011.10.19. 14:23

A 77 ember meggyilkolásával vádolt szélsőjobboldali norvég Anders Behring Breivik büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáter szakértők újabb határidőt kaptak, így november 30-ig kell benyújtaniuk a szakvéleményt – jelentette be szerdán az oslói bíróság.

Az eredeti menetrend szerint a két szakértőnek, Synne Sorheimnek és Torgeir Husbynak november 1-jén kellett volna benyújtania a Breivik elmeállapotára vonatkozó szakvéleményt, de a védelem és a vád megegyezett abban, hogy a szakértők kérésére jó négy héttel meghosszabbítják a határidőt.

"Az ügy annyira fontos, hogy több időre van szükségünk" – közölte Torgeir Husby szóvivője útján. A két pszichiáternek arról kell állást foglalnia, hogy a 32 éves szélsőséges, aki bevallotta, hogy ő követte el a július 22-i támadásokat, elmebeteg-e vagy sem. Ennek alapján döntik el, hogy börtönre ítélik, vagy pszichiátriai kényszerkezelésnek kell alávetni.

Geir Lippestad, Breivik ügyvédje július végén, néhány nappal a támadások után, úgy vélte, hogy védence valószínűleg "őrült". Ezt a véleményt a francia hírügynökség által megkérdezett pszichiáterek nem osztják. Az NRK közszolgálati rádió szerint Sorheim és Husby 11 hosszú interjút készített Breivikkel.

Breivik, aki magát az iszlám és a multikulturalizmus elleni háború "keresztes lovagjának" tartja, bevallotta, hogy július 22-én ő helyezett el pokolgépet a kormány székháza közelében, majd ő nyitott tüzet az Oslo melletti Utoya szigeten a kormányzó munkáspárt ifjúsági táborában tartózkodókra. A két támadásnak összesen 77 halálos áldozata volt.

Breivek elismerte ugyan a tényeket, de nem tartja magát bűnösnek, tettét "kegyetlennek, de szükségesnek" ítéli meg.