Bernadett
0 °C
4 °C

Seselj titkos tanúkat buktatott le

2011.10.31. 12:56

Másfél éves börtönbüntetéssel sújtotta Vojislav Seselj szerb radikális pártvezetőt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék hétfőn, mert egy könyvben olyan tanúk kilétét felfedő információkat hozott nyilvánosságra, akik a törvényszék védelmét élvezték.

A Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője - akit Boszniában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek gyanújával tartanak fogva Hágában - tíz tanú nevét, foglalkozását és lakóhelyét fedte fel könyvében.

Az ultranacionalista nézeteiről ismert Seselj hágai főperében - amely öt éve tart - még nem hirdettek ítéletet, de bizalmas információk nyilvánosságra hozásáért már tavaly is kapott egy 15 hónapos börtönbüntetést , és időközben egy harmadik hasonló eljárás is indult ellene.

Hasonló vétségért - különösen visszaesőként - a hágai törvényszéken akár hét év börtönt és 100 ezer euró pénzbüntetést is kiróhatnak. Az ENSZ-testület az elrettentés eszközét is kész alkalmazni, hogy megpróbálja elejét venni a tanúk megfélemlítésének, és a hasonló esetek megismétlődésének - derül ki az ítéletről Hágában kiadott közleményről.

A mostani eljárás tavaly év elején kezdődött, miután Seselj könyvét a védett tanúk személyazonosságát felfedve adták ki annak ellenére, hogy a törvényszék már korábban elrendelte ezen információk bizalmas kezelését. A vádlott elismerte, hogy az - interneten is hozzáférhető - könyvben szereplő az adatokat az ő döntése alapján hozták nyilvánosságra. Seselj tettét a bírák úgy értékelték, hogy az súlyosan nehezíti az eljárások lefolytatását.

Mint ismeretes, a börtönből is aktívan politizáló Seselj az 1991 és 1993 között a horvátok és muzulmánok ellen Horvátországban, Boszniában és Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt áll a bíróság előtt. A vádak szerint közvetett felelősség terheli az egykori Jugoszláviában zajló belháborúk idején elkövetett gyilkosságokért, kínzásért, polgári személyek üldözéséért, embertelen bánásmódért, erőszakos kitelepítésért és vagyontárgyak (köztük egyházi épületek) elpusztításáért.

A bűnöket félkatonai szervezetek követték el, és a vádirat szerint Seseljnek nagy része volt e milíciák toborzásában: gyűlölettel átitatott, nacionalista (több esetben a vajdasági magyarokat is célba vevő) beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához. A per 2007 novemberében kezdődött. A szélsőséges nézeteiről ismert politikus 2003 februárjában önként, nagy médiafelhajtás közepette utazott el Hágába.

A Szerb Radikális Párt vezére azóta annyira jól védi magát, hogy a szintén háborús bűnökkel gyanúsított Ratko Mladics családja azt szerette volna a volt tábornok elfogása után, hogy Seselj lássa el jogi védelmét.