Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A kuvaiti emír feloszlatta a parlamentet

2011.12.06. 16:03

A kuvaiti emír kedden feloszlatta az ország parlamentjét, miután egy hete a védelmi minisztert nevezte ki kormányfőnek, jelentette az állami tévé. A korábbi miniszterelnök, Nászer Mohammed asz-Szabáh korrupciós vádak és az ellenzék nyomása miatt volt kénytelen megválni hivatalától.

Kuvaitban 60 napon belül parlamenti választásokat tartanak, és addig Dzsáber Mubarak asz-Szabáh sejk ügyvezető miniszterelnökként áll a kormány élén. A 69 éves politikus 2006 februárja óta már a nyolcadik miniszterelnöke a kőolajban gazdag országnak.

A kuvaiti ellenzék korrupcióval és a véleményszabadság korlátozásával vádolta a kormányt. Ellenzéki képviselők is támogatták az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseit, amelyek követelései közé tartozott, hogy az emír oszlassa fel a parlamentet, lehetővé téve ezzel az új választások megtartását.

Az emír, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk a parlamentet feloszlató rendeletében azzal indokolta döntését, hogy az elmérgesedett helyzet már az ország magasabb rendű érdekeit veszélyezteti.