Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Dalai láma: Lényegében marxista vagyok

2011.12.11. 15:28

Kína hasznos lehet a világ számára és segíthet neki, de a kommunista országnak nincs meg az ehhez szükséges nemzetközi tekintélye, a többiek félnek tőle, jelentette ki a dalai láma vasárnap Prágában egy, az emberi jogok ázsiai helyzetéről tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A láma megjegyezte: bár buddhista szerzetes, ami a gazdaságelméleteket illeti, nem szocialistaellenes, sőt „lényegében marxista", mivel "ez az elmélet igyekszik igazságosan elosztani a gazdagságot".

Úgy vélekedett, hogy a virágzó országok legnagyobb gondja jelenleg éppen a gazdagok és a szegények közti hatalmas különbség. „Komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehetne ezt a különbséget csökkenteni, s hozzájárulni a korrupció visszaszorításához" - vélte. A dalai láma szerint - aki Peking ellenkezése ellenére évtizedek óta az egykoron önálló Tibet jelképe - Kínának nagyon hasznos lenne, ha az országban megerősödne a demokrácia, betartanák az emberi jogokat, és érvényesülne a szólásszabadság.

„A kormány a felmerülő problémákra elnyomással felel. A problémák azonban csak a felszínről tűnnek el, alatta egyre növekednek" - hívta fel a figyelmet a dalai láma, aki Václav Havel volt cseh államfő és emberi jogi harcos meghívására tett látogatást Prágában. Havel és a dalai láma szombaton délután találkoztak.

„Sok ázsiai barátom csodálja a kínaiakat, de rendszerük miatt fél tőlük. A félelem bizalmatlanságot szül, a bizalmatlanság pedig gátja a tiszteletnek. Kínának arra van szüksége, hogy kivívja a világ elismerését. A tisztelet azonban csak a bizalmon alapulhat, az pedig a becsületességen és az igazmondáson" - mondta a dalai láma.