Lujza
-2 °C
13 °C

Rendben mennek az elefántcsontparti választások

2011.12.11. 13:37 Módosítva: 2011.12.11. 13:37

Megkezdődtek a parlamenti választások a nyugat-afrikai Elefántcsontparton, ahol tavaly az elnökválasztás után sok halottal járó polgárháború tört ki. Vasárnap több mint ötmillió választó adhatja le szavazatát, mintegy 1100 jelölt indult a 255 parlamenti helyért.

Lassan indult a szavazók áramlása a - helyenként késve nyitó - szavazóhelyiségekbe, délelőtt nem érkezett hír incidensről. Az ENSZ-misszió mintegy 7 ezer tagja támogatja a 25 ezer főnyi elefántcsontparti biztonsági erőket a voksolás rendjének fenntartásában. A választások tétje az, hogy az ország túljusson a politikai-katonai forrongások évtizedén. Az UNOCI igazolja a törvényhozási választások eredményeit, mint ahogy ez volt a feladata a tavalyi, vitatott kimenetelű elnökválasztás után is.

Az Alassane Ouattara államfőt támogató koalíció bizonyosan megszerzi a többséget, miután Gbagbo pártja bojkottálja a szavazást. Végeredmény a jövő héten várható.

E hét hétfőjén állt bírái elé a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök, akit emberiesség elleni bűnökkel vádolnak. A 66 éves vádlottnak elsősorban azért kell felelnie, mert tavaly, miután nem ismerte el választási vereségét, polgárháborúban tört ki. A négy hónapos erőszakban pedig komoly szerepet játszottak az exelnök utasítására cselekvő rendfenntartó erők.