Hermina
15 °C
27 °C

Ehud Barak megbénítaná Iránt

2011.12.12. 06:32 Módosítva: 2011.12.12. 06:32

Elképzelhető, hogy az Iránt irányító vallási vezetők hatalmuk megerősítésére akarják majd felhasználni azokat az atomfegyvereket, amelyeknek a birtoklására az ország törekszik, ezért olyan szigorú büntetőintézkedéseket kellene bevezetni Teherán ellen, amelyek megbénítják és ezáltal megakadályozzák ebben – jelentette ki vasárnap egy bécsi konferencián Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy Izrael megtámadja-e valaha az iráni atomlétesítményeket, Barak azt válaszolta: még mindig hiszi, hogy "van idő gyors, összehangolt, bénító" szankciókra az iráni olajkereskedelem és a központi bank ellen. "De ha a szankciók szigora ettől egy kicsit is elmarad, akkor nem érik el céljukat. Az iráni központi bank egész világ általi közvetlen megtámadására, elszigetelésére van szükség" – mondta, hozzátéve: szeretné, ha az "arab tavasz" átterjedne Iránra is.

Barak a hónap elején azt mondta: legalább is a közvetlen jövőben Izrael nem támadja meg Iránt. Több hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy erről határozzon.