Krisztina
19 °C
25 °C

Villepin indul a francia elnökválasztáson

2011.12.12. 06:23 Módosítva: 2011.12.12. 06:23

Dominique de Villepin volt francia kormányfő, Nicolas Sarkozy államfő régi és ádáz ellenfele a jobboldalon, bejelentette a TF1 állami televízióban, hogy indul a 2012-es elnökválasztáson.

Villepin a TF1 magántévé műsorában jelentette be indulási szándékát
Villepin a TF1 magántévé műsorában jelentette be indulási szándékát
Fotó: Thomas Samson

Mint mondta, aggódik amiatt, hogy "a piac törvényei megalázzák Franciaországot, egyre több gazdasági megszorítást kényszerítenek rá". "Bízom a franciák abbéli képességében, hogy felismerik, mi az érdekük, és hogy tudják: a nemzetnek most jobban össze kell fognia, mint bármikor korábban. Lassan elveszítjük szuverenitásunk nagy részét, olyan érdekekhez igazodunk, amelyek nem Franciaország érdekei. Úgy gondolom, hogy több bátorságra van szükségünk" – jelentette ki Villepin, akire jelenleg a franciáknak mintegy egy százaléka szavazna.

Villepin korábban még soha nem indult elnökválasztáson. Volt az elnöki hivatal főtitkára Jacques Chirac elnöksége idején, majd külügyminiszter, belügyminiszter és miniszterelnök. Szolidáris Köztársaság néven tavaly új politikai mozgalmat alapított, amellyel célja alternatívát nyújtani a választóknak a 2012-es elnökválasztásra.