Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Hamász megkezdte a kivonulást Szíriából

2011.12.29. 10:25

A szélsőségesnek tartott Hamász palesztin szervezet megkezdte a kivonulást Szíriából, mert az országban bizonytalanná vált a helyzet a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások miatt – közölték magas rangú Hamász-vezetők.

Az Irán által is támogatott, Izrael és több más állam által terroristának minősített Hamász egyelőre több tucat alacsony és középszintű káderét vonta ki Damaszkuszból, s felkészült rá, hogy szükség esetén végleg távozzon Szíriából. A költözésre az ad okot, hogy a Bassár el-Aszad támogatását élvező Hamász nem szeretné, ha nevét egybekapcsolnák a szíriai elnök uralma ellen tiltakozókat sújtó megtorlással.

Ha a szervezet felső szintű vezetői is elhagyják Szíriát, s szétszóródnak az arab világban, akkor változtatni kell a Hamász működési rendjén is, mert lehetséges, hogy a befogadó országok nem adnak teljes cselekvési szabadságot a hozzájuk érkező Hamász-vezetőknek. Hírek szerint Háled Meszál, a szervezet első embere az Egyesült Államokkal jó kapcsolatokat fenntartó Katarba készül, míg mások – a szintén amerikai szövetséges – Egyiptomba, továbbá Libanonba, Törökországba, vagy a Hamász irányítása alatt álló gázai övezetbe telepedhetnek.