Boglárka
22 °C
35 °C

662 milliárd dollár az amerikai katonai büdzsé

2011.12.31. 22:58

Barack Obama szombaton Honoluluban aláírta az Irán elleni újabb szankciókat is tartalmazó 2012-es évi, 662 milliárd dolláros katonai költségvetést.

A Pentagon büdzséjéről rendelkező törvénytervezet magában foglalja azt a vitatott rendelkezést is, amely kiterjeszti a hadsereg illetékességét az al-Kaida terrorszervezettel való  együttműködéssel gyanúsított személyek fogva tartásával  kapcsolatban. A katonák illetékességi köre korábban csak a külföldön elfogott, külföldi állampolgárságú terroristákra terjedt ki, a most elfogadott jogszabály értelmében azonban kiterjed az Amerikában letartóztatott amerikai állampolgárokra is.

Obama ugyanakkor fenntartásait is hangsúlyozta az új törvénnyel kapcsolatban, azokat a cikkelyeket kifogásolva, amelyek korlátozzák cselekvési lehetőségeit a terroristagyanús személyek fogva tartása terén. Az elnök azt szorgalmazza, hogy a terroristákkal kapcsolatban a szövetségi  polgári hatóságok járjanak el, nem pedig  a katonai bírságok. Összességében azonban elfogadta a kongresszus két házának a döntését, bár jelezte, ez még nem jelenti azt, mindenben egyetért a jogszabályban foglaltakkal.

A törvény feljogosítja Obamaát minden olyan  külföldi pénzintézet javainak befagyasztására, amelyek a kőolajipari szektorral kapcsolatos kereskedelmi tevékenység finanszírozását az iráni központi bankon keresztül intézik.