Gerzson
-3 °C
3 °C

Lantos: maradjon meg Magyarország felelősségvállalása

MTI
2004.11.12. 14:26
Tom Lantos pénteken Budapesten közölte: erősen reméli, hogy a jövőben is megmarad Magyarország elkötelezettsége a nemzetközi felelősségvállalás, a NATO-tagságból fakadó feladatok teljesítése terén. "Magyarország NATO-tagságával az elmúlt hetven évben először végre a jó oldalt választotta. Ez az oldal most a militáns, fanatikus iszlám terrorizmus és szélsőségesség ellen harcol" - jelentette ki Tom Lantos.

A magyar származású politikus azt mondta, megérti a magyar kormány előterjesztését arról, hogy március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban, ugyanakkor hozzátette: jövő hétfőn a parlamenti döntéskor mindenkinek tisztában kell lennie annak következményeivel.

Beszámolt arról, hogy kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Szili Katalin házelnökkel és Orbán Viktor Fidesz-elnökkel találkozott, a berlini fal lerombolásának 15. évfordulója kapcsán pedig Horn Gyula és Németh Miklós exkormányfővel és Pozsgay Imrével folytatott, illetve folytat megbeszélést. Kérdésre válaszolva Tom Lantos azt mondta, Orbán Viktornak is a szövetségesválasztás történelmi voltát hangsúlyozta, párhuzamba állítva azzal a lehetőséggel, hogy "Magyarország mossa kezeit a problémák kapcsán és kivonul".