Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb mecsetet gyújtottak fel Hollandiában

MTI
2004.11.13. 12:43
Újabb mecset vált a lángok martalékává Hollandiában szombat reggel. A hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy gyújtogatás miatt égett-e le a holland-német határ közelében fekvő Helden város mecsetje. Peter Raaji rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a nagy erőkkel kivonult tűzoltók félóra alatt fékezték meg a tüzet.

A reggel hat óra körül keletkezett tűzben súlyosan megrongálódott a mecset belseje és külseje is, így a város muzulmán közösségének egy másik épületet ajánlottak fel. Azóta, hogy egy muzulmán szélsőséges november 2-án Amszterdamban meggyilkolta Theo Van Gogh filmrendezőt, több mint húsz esetben gyújtottak fel vagy rongáltak meg Hollandiában muzulmán mecseteket, illetve iskolát, ami viszont keresztény templomok, illetve iskolák elleni megtorló támadásokhoz vezetett.

Van Gogh, a világhírű festő, Vincent van Gogh ükunokaöccse rendkívül kritikus hangvételű filmben mutatta be, hogy az iszlám nevében miféle bánásmódban részesülnek a nők a muzulmán társadalmakban. A filmrendező több fenyegetést kapott, mielőtt egy 26 éves marokkói-holland állampolgár brutális módon megölte egy forgalmas amszterdami utcán. A gyilkosság nyomán árasztotta el a vallási-faji hátterű erőszakhullám - a mecsetek, templomok és egyházi iskolák elleni kölcsönös bosszútámadások sorozata - Hollandiát.