Valér
2 °C
8 °C

Szélsőjobboldali gyűlés Németországban

MTI
2004.11.13. 18:36
Mintegy másfél ezer szélsőjobboldali gyűlésezett szombaton a legnagyobb német katonai temetőnél a brandenburgi Halbéban.

Körülbelül 22 ezer katonát és civilt temettek el itt, akik abefejezéséhez közeledő II. világháború egyik nagy katlancsatájában vesztették életüket Berlintől nem messze.

A szélsőjobboldaliak rendszeresen kivonulnak Halbéba, különösen az országos gyásznap környékén, az advent kezdetén, amikor is az elmúlt század két világháborújának halottaira és a náci önkény áldozataira emlékeznek.

A szombati szélsőjobboldali megmozdulás hírére ezer ellentüntető is megjelent Halbéban, de a nagy számban kivonult rendőrök szerint csak kisebb dulakodások voltak. Néhány személyt már a helyszínre érkezés előtt előállítottak, mert tiltott eszközöket találtak a hátizsákjukban. A Halbéból érkezett jelentések nem részletezték, hogy mik voltak ezek a tiltott eszközök.

Az országos gyásznapot az I. világháború után vezették be, a kezdeményezés a hadisírokat gondozó német szövetség nevéhez fűződik. A nácik idején állami ünneppé és a "hősök emléknapjává" nyilvánították, a szélsőjobboldaliak ehhez a hagyományhoz igyekeznek kapcsolódni. A szövetségi köztársaságban 1952 óta tartanak ismét országos gyásznapot.