Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A boszniai rendőrség elfogott egy szökevény háborús bűnöst

2012.01.21. 20:09

A boszniai rendőrség őrizetbe vett egy szerb háborús bűnöst, aki öt éve szökött meg egy kelet-boszniai börtönből, és azóta feltehetően Szerbiában bujkált.

Radovan Stankovicot, a boszniai szerb hadsereg volt katonáját 2007-ben ítélték 20 évi börtönre boszniai muzulmánok sérelmére elkövetett emberölés, nemi erőszak, kínzás és fogva tartás miatt. A háborús bűntetteket a kelet-boszniai Foca városban követte el a boszniai háború (1992-1995) idején.

Stankovicot szombaton fogták el szülővárosa, Foca közelében lakossági bejelentésre, és visszaszállították a focai börtönbe, ahonnan korábban megszökött - közölte Mirna Soja, a boszniai Szerb  Köztársaság rendőrségének szóvivője.

A 42 éves Stankovic volt az első boszniai háborús bűnös, akit a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék átadott a boszniai igazságszolgáltatásnak. 2007 áprilisában szállították be a focai börtönbe, de egy hónappal később megszökött. Egy fogászati kezelésre szóló eltávozást kihasználva menekült el a cinkosai által biztosított gépkocsival.