Ferenc
10 °C
29 °C

Új olasz-líbiai egyezményt írtak alá Tripoliban

2012.01.21. 21:29

Olaszország és Líbia együttműködését szabályozó politikai egyezményt írt alá szombaton Tripoliban a két ország miniszterelnöke Mario Monti és líbiai kollégája, Abd ar-Rahim Al-Kíb. A tripoli nyilatkozat az aláírók szándéka szerint előmozdítaná a líbiai forradalom céljainak és elveinek megvalósítását.

Az egyezmény aláírását követő sajtóértekezleten Al-Kíb elsősorban a líbiai gazdaság szempontjából fontos partnernek nevezte Olaszországot. Monti segítséget ígért vendéglátójának a gazdaság fejlesztéséhez, valamint együttműködést a belbiztonság és a kultúra területén. Egyúttal megerősítette, hogy Róma nem csupán piacot lát az észak-afrikai országban (egykori gyarmatában), hanem kész segítséget nyújtani Tripolinak a demokrácia újjáépítésében és stabilizálásában.

Még nem lehetett tudni, hogy a tripoli nyilatkozat felváltja-e a két korábbi vezető, Silvio Berlusconi és Moammer Kadhafi által 2008-ban kötött barátsági szerződést. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi a felülvizsgálatot. A barátsági szerződés több milliárd euró értékű olasz beruházást irányozott elő Líbiában. Hatályát azonban a két ország tavaly februárban felfüggesztette.