Sauli Niinistö vezet a finn elnökválasztáson

2012.02.05. 19:46

A konzervatív Sauli Niinistö, a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje vezet a finn elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A szavazatok nagyjából egyharmadának, mintegy 1,5 millió voksnak az összeszámlálása után Niinistö 65,4 százalékot tudhatott magának, a zöldpárti Pekka Haavisto 34,6 százalékot. Szakértők már a január 22-i első forduló után a 63 éves Niinistőnek adtak nagyobb esélyt.

A tapasztalt politikus a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi, majd pénzügyminiszter volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát. Pekka Haavisto először 1987-ben lett a finn parlament tagja. 53 éves, a Zöld Liga jelöltje, 1995 és 1999 között környezetvédelmi miniszter volt. Jelenleg a zöldek parlamenti frakcióvezetője.

Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjánál és dárfúri különmegbízottként szerzett konfliktusmegoldó tapasztalatokat. Ő az első finn elnökjelölt, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Finnországban hat évre választják meg az ország államfőjét. A leköszönő elnök, Tarja Halonen két cikluson át volt Finnország elnöke.  • Tippek
  • Lakáshitel