Sára, Márió
2 °C
6 °C

A hírszerzés főnökét bízta meg kormányalakítással Basescu

2012.02.06. 20:16 Módosítva: 2012-02-06 21:35:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Traian Basescu román államfő Mihai Razvan Ungureanut, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetőjét bízta meg kormányalakítással. Ungureanu kijelentette, hogy az ország gazdasági és politikai stabilitásának megőrzését tartja legfontosabb feladatának.

Basescu azt követően nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét, hogy a délutáni órákban a parlamenti pártok vezetőivel tanácskozott. E tanácskozások eredményeit összefoglalva elmondta, a koalíció pártjai azt kérték, hogy a koalíció kereteiben folytatódjon a kormányzás. Az ellenzék az elnök lemondását kérte, és előre hozott választásokat sürgetett. Basescu elmondta, ha az ellenzék érveit veszi alapul, akkor öt hónapig átmeneti kormánynak kellett volna intézni az ország ügyeit. Közölte: a koalíciós pártok „elvileg elfogadták" Ungureanu jelölését.

Az államfő úgy vélte, az új kormánynak az lesz a legfontosabb feladata, hogy emelje a lakosság életszínvonalát, erről azonban leghamarabb áprilisban lehet beszélni. Figyelemmel kell lennie ugyanakkor Románia nemzetközi szervezetekkel kötött szerződéseire, folytatnia kell a korrupció elleni harcot, és növelnie kell az EU-s források felhasználásának hatásfokát. Az államfő kiemelt célnak nevezte a munkahelyek létrehozását, melynek módozatai között a bányászat újraélesztését is említette.

Mihai Razvan Ungureanu kijelölt román miniszterelnök és Traian Basescu
Mihai Razvan Ungureanu kijelölt román miniszterelnök és Traian Basescu
Fotó: Robert Ghement

A miniszterelnök-jelölti minőségében megszólaló Ungureanu kijelentette: úgy érzi, politikai függetlensége megengedi, hogy az ország „jó adminisztrátora" legyen. Hozzátette, már kedd reggel tárgyalásokat kezd a koalíciós pártokkal a kormányalakításról. Megjegyezte, az ország gazdasági és politikai stabilitásának megőrzését tekinti első számú prioritásának.

Mihai Razvan Ungureanu 1968-ban született Iasiban, a történelemtudományok doktora, a Bukaresti Tudományegyetem történelem tanszékének professzora. A Calin Popescu Tariceanu vezette liberális kormányban a külügyminiszteri tisztséget töltötte be 2004 decembere és 2007 februárja között. 2007 novembere óta a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) főnöke.

Az ellenzéknek elfogadhatatlan

A román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette, az ellenzék nem fogja megszavazni Mihai Razvan Ungureanu kormányát. Crin Antonescu, aki egyben az ellenzéki pártszövetség alelnöke is, bírálta az államfőt, mert SIE főnökének adott kormányalakítási megbízatást. "Elfogadhatatlan Románia számára, hogy egy különleges szolgálat vezetőjét jelöljék a kormány élére. Mindenkiben kétségeket kelt majd, hogy a szolgálat főnöke független-e a politikától" – mondta.