Félautonómmá nyilvánították Kelet-Líbiát

2012.03.06. 14:56

Félautonóm területté nyilvánították helyi törzsi vezetők és milíciavezérek az olajban gazdag kelet-líbiai térséget.

A tripoli székhelyű ideiglenes líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) korábban már kifejezte ellenvetését egy részben autonóm keleti régió kialakításával szemben, figyelmeztetve arra, hogy a lépés akár az észak-afrikai ország felbomlásához is vezethet.

Kedden a kelet-líbiai Bengáziban, a Moammer Kadhafi ezredes bukásához vezető népfelkelés fészkében több ezren gyűltek össze a különböző törzsek és fegyveres csoportok képviseletében, és ünnepélyes keretek között a keleti országrész félautonóm státusáról határoztak. Döntésüket elsősorban azzal indokolták, hogy ezzel akarnak véget vetni a régió Kadhafi uralma alatti, évtizedeken át tartó hátrányos kezelésének.

A közép-líbiai tengerparti Szirt városától egészen az egyiptomi határig húzódó régió ügyeinek irányítására külön kormányzó tanácsot is felállítottak, amelynek élére Ahmed az-Zubairt, a Kadhafi uralma alatt az egyik leghosszabb ideig rács mögött tartott politikai foglyot nevezték ki, aki egyébként az ÁNT-nek is tagja. Zubair ígéretet tett a régió jogainak védelmére, ugyanakkor elmondta: tanácsa az ÁNT-t az ország nemzetközi ügyeinek irányítójaként ismeri el.  • Tippek
  • Biztosítás