Amerikai repülőt másol Irán

2012.04.22. 11:06

Az iráni hadsereg megépíti annak az amerikai pilóta nélküli repülőgépnek a mását, amelyet december elején fogtak el Irán keleti részén - közölte vasárnap a nagy hatalmú Köztársasági Gárda egy magas beosztású parancsnoka.

A szakértők adatokat nyernek ki az amerikai felderítő eszközből - mondta el Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, a Köztársasági Gárda repülési részlegének főnöke a Mehr félhivatalos hírügynökség jelentése szerint. Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy elvesztettek egy RQ-170 Sentinel típusú drónt Irán fölött, de azt mondták, az irániaknak nehéz lesz bármilyen adatot is kinyerni a szerkezetből.

Az RQ-170 Sentinel drón az iráni állami televízió felvételén
Az RQ-170 Sentinel drón az iráni állami televízió felvételén

A The Christian Science Monitor (CSM) című amerikai lap december közepén azt írta egy iráni hadmérnökre hivatkozva, hogy az amerikai drón "leggyengébb pontja a GPS-navigáció". Az amerikai hadsereg a lap szerint régóta ismerte az RQ-170 Sentinelnek ezt a gyengeségét, nevezetesen, hogy a gép, ha megzavarják a kommunikációját, robotrepülésre vált, és "megbolondul".

A teheráni mérnök szerint Irán egy olyan zavaró technikát alkalmazott, amelynek hatására a denevérszárnyú drón "azon a helyen szállt le magától, ahol akarták".

A Lockheed-Martin által gyártott RQ-170 Sentinel szupertitkos, nagy magasságban közlekedő repülőgép, amelynek létezését 2010-ben erősítette meg az amerikai légierő. Bár az Egyesült Államok követelte a gép visszaadását, Irán januárbanjelezte, hogy annak csak egy kicsinyített mását hajlandó átadni. A megfigyelő repülőgép 1:80-hoz arányú modelljét 4 dollárnak megfelelő áron az iráni boltokban is árulni fogják. Irán december 4-én fogta el a lopakodót, amely iráni területek felett repült, 250 kilométerre az iráni-afganisztáni határtól.  • Hírek
  • Hírek