Támadást indított az Afrikai Unió Szomáliában

2012.05.22. 20:46 Módosítva: 2012.05.22. 20:47

Az Afrikai Unió erői kedd reggel indítottak offenzívát, aminek célja, hogy visszaszorítsák a Shabaab iszlamista milicistákat az afgoyei folyosóból és környékéről, ahol több százezer menekült zsúfolódott össze. A fővárostól, Mogadishutól mindössze harminc kilométerre lévő Afgoyét a Shabaab milícia ellenőrzi, felszabadításával ellátáshoz lehetne juttatni a menekülteket. Egy szomáliai tiszt szerint az Afrikai Unió katonái már elvágták a milicisták egyik fontos közlekedési útvonalát, ami eddig közvetlen fenyegetést jelentett a fővárosra.

Az ENSZ adatai szerint az afgoyei folyosóban az év elején 410 ezer ember tartózkodott, akik a szárazság és a háborúskodás miatt menekült el otthonukból. Az ENSZ szomáliai összekötője hangsúlyozta, hogy számukra a fő feladat a lakhelyükről elűzöttek védelme.

Sheikh Abdiasis Abu Musab, a Shabaab katonai szóvivője szerint a keddi harcokban 30 katonát öltek meg a Shabaab milicistái, s az összecsapások még folynak. A Shabaab öt éve harcol a nyugati országok által támogatott szomáliai kormány ellen, céljuk, hogy az ország az iszlám törvények szerint szerveződjön újra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás