Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Törölték a királynő születésnapját az ünnepek közül Fidzsin

2012.08.02. 09:45

Törölte nemzeti ünnepeinek sorából II. Erzsébet királynő születésnapját az egykori brit gyarmat, a Fidzsi-szigeteki Köztársaság, amelynek nemzetközösségi tagságát évekkel ezelőtt felfüggesztették, mert a csendes-óceáni szigetország katonai rezsim irányítása alatt áll.

Mielőtt a kormány törölte az uralkodó születésnapját, három másik napot is kivett az ünnepek sorából, köztük a trónörökös Károly herceg születésnapját. A Fidzsi-szigetek lakosainak így 2013-ban be kell érniük kilenc állami ünneppel - írta a helyi sajtó.

A szigetek munkaügyi és ipari kapcsolatokért felelős minisztere, Jone Usamate szerint az intézkedés célja, hogy növeljék Fidzsi termelékenységét, valamint így is emlékeztessenek arra, hogy az ország államformája köztársaság.

Fidzsi már tavaly "hadjáratot" indított az egykori gyarmattartó ellen: levette II. Erzsébet arcmását bankóiról és pénzérméiről, helyette az őshonos növények és állatok képével díszítve azokat.
A csendes-óceáni szigetállam 1970-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, 1987-ben lett köztársaság. Egy 2006-ban véghezvitt puccs óta katonai vezetés alatt áll, aminek következtében az egykori brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség 2009-ben felfüggesztette a parányi állam tagságát.  • Vennék
  • Hírek