Vilhelmina
10 °C
21 °C

Lemondott az afgán védelmi miniszter

2012.08.07. 14:24
Bejelentette lemondását az afgán védelmi miniszter kedden, néhány nappal azután, hogy a parlament megvonta tőle a bizalmat a Pakisztánnal közös határon kialakult bizonytalan helyzet miatt.

"Tiszteletben tartottam a parlament döntését, amikor kétszer megválasztottak védelmi miniszternek, s most is elfogadom. Lemondok posztomról" – közölte Abdul Rahim Vardak.

Vardaktól és Beszmilla Mohamedi belügyminisztertől a múlt héten azért vonta meg a bizalmat a parlament, mert a képviselők őket tették felelőssé a Pakisztánból kiinduló rendszeres támadásokért. Hamid Karzai ezt követően ideiglenes védelmi miniszternek nevezte ki Vardakot.

Vardak döntése miatt a kulcsfontosságú védelmi tárca időlegesen vezető nélkül marad, miközben a tálib felkelők nyári hadjáratuk során egyre jelentősebb harci aktivitást mutatnak, az amerikai és francia csapatok pedig csökkentik létszámukat a nemzetközi erők közelgő kivonulásának előkészületei keretében.

A távozó védelmi miniszter – egy négycsillagos tábornok – nyugati diplomaták szerint jelentős szerepet játszott az afgán hadsereg felkészítésében és megerősítésében. Az afgán haderőnek 2014-ben – a külföldi csapatok távozásával – kell teljes mértékben átvennie a biztonsági feladatokat az országban, egyes megfigyelők szerint azonban kétséges, hogy erre képes lesz-e a hadsereg.

Egyelőre nem tudni, hogy Karzai mikor nevezi ki Vardak utódját.

Afganisztánban az utóbbi időszakban történt a legtöbb harci esemény azóta, hogy az amerikai csapatok 2001-ben megdöntötték a tálib vezetést. A felkelők a hagyományos hátországuknak számító déli és keleti területek mellett az ország több más, korábban biztonságosnak tartott területére is kiterjesztették befolyásukat.