Tóásó Előd megerősítette ártatlanságát

2012.10.02. 01:48

A Tóásó Előd és 38 vádlott társa perének újabb elnapolása után a magyar állampolgársággal is rendelkező férfi a spanyol hírügynökségnek kijelentette, hogy ártatlan, és a pert politikai okokból nyújtják el.

A helyi idő szerint hétfői tárgyalási nap is kudarcba fulladt, és az ügyet Santa Cruz városból egy másik helyszínre, Tarijába helyezték át, ahol a tervek szerint október 9-én tényleg megkezdik a tárgyalást. A bíróság három választott tagja nem jelent meg hétfőn.

Tóásó Előd tolmács segítségével beszélt a spanyol tudósítóval, és azt mondta neki, hogy a vizsgálati fogság alatt megkínozták, és három társát meggyilkolta a rendőrség 2009-ben, amikor rajtuk ütött egy Santa Cruz-i szállodában. Bízik abban, hogy a nemzetközi nyomássegít az eljárás felgyorsításában, és hogy szabadlábra fogják helyezni - mondta.

A magyar Országgyűlés és az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja többször kérte Tóásó Előd és a horvát-bolíviai kettős állampolgár Mario Tadic szabadon engedését.

Hétfőn azért nem lehetett megkezdeni a tárgyalást, mert több ülnök nem jelent meg. Az ügy áthelyezését a bíró Marcelo Sosa ügyész kérésére rendelte el, aki az életét félti Santa Cruzban, mert állítólag megfenyegették. A vádlottak ügyvédjei fellebbezni akarnak a döntés ellen.

Tóásó Elődöt és társait terrorizmussal és Bolívia területi egységének megbontására szőtt összeesküvéssel vádolják. A hivatalos vádemelés óta csaknem két év telt el, de az ügy azóta sem haladt előre.  • Hírek
  • Árfolyam