Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kisebbségi jogokat kérnek a jugoszlávok Horvátországban

2012.10.07. 12:16

A jugoszlávok nemzeti kisebbségként való elismerését kéri Horvátországban a magukat jugoszláv nemzetiségűeknek vallók egyesülete - írta a Novi List című újság vasárnapi számában. A csoportosulás szombaton az isztriai Medulinban tartott kerekasztal-tanácskozást.

"Azt szeretnénk, ha a jugoszláv nemzet egyenrangú lenne a térségben élő többi kisebbséggel, hogy bekerüljünk az alkotmányba és ugyanolyan jogaink legyenek, mint más kisebbségeknek" - jelentett ki a lapnak Zlatko Stojkovic, "A mi Jugoszláviánk" nevű egyesület horvátországi szervezetének elnöke. Hozzátette, hogy az egyesület két évvel ezelőtt elküldte a jugoszláv nemzet elismerésének jogáról szóló nyilatkozatát a horvát parlamentnek, de választ azóta sem kaptak.

A horvát lap szerint nem kedvez az ügynek, hogy a népszámlálási adatok azt sugallják: egyre kevesebb ember vallja magát jugoszláv nemzetiségűnek. A tavalyi összeírás adatai még nem ismertek, de míg 1991-ben Horvátországban 300 ezer jugoszláv élt, 2001-ben már csak 176-an vallották magukat annak. Stojkovic úgy gondolja, hogy nem a jugoszlávok tűntek el, hanem a háború után sokan félelemből nem mertek jugoszlávként nyilatkozni. Szerinte a legutóbbi népszámláskor gondot okozott az embereknek, hogy a népszámláló biztosok nem akarták beírni, ha valaki jugoszláv nemzetiségűnek vallotta magát.

Hangsúlyozta, hogy a "jugoszlávság" kinyilvánításának Jugoszláviához, mint állam fennállásához nincs köze. "Nem annak az államnak a visszatérését szorgalmazzuk, hanem azt az életminőséget szeretnénk, ami akkor volt - az oktatás, az egészségügy, a dolgozói jogok terén" - mondta Stojkovic.