Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Dél-koreai képviselők látogattak meg vitatott szigeteket

2012.10.23. 16:00

Tizenhét dél-koreai parlamenti képviselő tett látogatást a Szöul fennhatósága alatt álló, de Tokió által is magáénak vallott japán-tengeri szigeteken, amivel kiváltották Japán diplomáciai tiltakozását. A szöuli törvényhozás nemzetbiztonsági bizottságának tagjai azért látogatták meg a Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigetcsoportot, hogy megtekintsék a dél-koreai parti őrség által ellenőrzött terület védelmével kapcsolatos műveleteket.

Ez volt a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak harmadik látogatása a szigeteken, korábban 2005-ben és 2008-ban jártak a mindössze 0,18 négyzetkilométer területű szárazföldön. Fudzsimura Oszamu japán kabinetfőtitkár keddi sajtótájékoztatóján "nagyon sajnálatosnak" nevezte az esetet, míg Kavai Csikao külügyminiszter-helyettes diplomáciai tiltakozást nyújtott át Dél-Korea tokiói nagykövetének a látogatás miatt.

A két ország között nagyjából félúton elhelyezkedő szigetekről a vita augusztusban éleződött ki, miután Ri Mjong Bak dél-koreai elnök néhány nappal a szigetország második világháborús kapitulációjának – egyúttal a Koreai-félsziget japán gyarmati sorból való kikerülésének – évfordulója előtt meglátogatta a területet. Dél-koreai adatok szerint idén mintegy 200 ezren látogatták meg a szigeteket. Csak múlt vasárnap közel 1700-an jártak a földdarabon.

A szigeteket Dél-Korea 1954-ben vonta fennhatósága alá, azoknak a parti őrség mellett két koreai lakójuk van, egy poliphalász és felesége. Szöul világítótornyot, helikopter-leszállóhelyet és két mobiltelefon-adótornyot is épített a szigeteken. Japán ugyanakkor azt hangoztatja, hogy történelmi jogcíme van a területre. Korábban Tokió a Nemzetközi Bírósághoz akart fordulni az ügy rendezéséhez, ezt azonban Szöul elutasította.  • Vennék
  • Hírek