Az Afrikai Unió visszaállította Mali tagságát

2012.10.25. 00:24

Az Afrikai Unió visszaállította szerdán Mali teljes jogú tagságát a szervezetben, és közölte, hogy heteken belül elkészül a katonai beavatkozás terve az ország északi, iszlamisták által megszállt részének visszafoglalására. Az AU béke és biztonsági tanácsának (PSC) addisz-abebai értekezletén született döntést a teljes jogú tagság visszaállításáról.

A szervezet március végén függesztette fel Mali tagságát, miután katonák államcsínyt hajtottak végre Amadou Tomani Touré köztársasági elnök ellen. Az AU akkoriban közölte, hogy akkor állítja vissza az ország tejes jogú tagságát, ha helyreáll az alkotmányos rend.

A mali katonai junta elfogadta a nyugat-afrikai országok közösségének (ECOWAS) rendezési tervét, Malit azonban továbbra is kettős válság köti gúzsba. Egyrészt megmaradt a bamakói hatalom megosztottsága, másrészt az ország északi részét az al-Kaida terrorszervezethez kötődő iszlamisták szállták meg. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás