Paulina
21 °C
36 °C

Oroszország mégis bízik Aszadban

2012.12.14. 14:27

Oroszország álláspontja nem változott meg Szíriával kapcsolatosan, amelyet az államfő közel-keleti megbízottja is megerősített, mondta Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő pénteken, korrigálva Mihail Bogdanov kijelentéseit, miszerint nem zárható ki a szíriai ellenzék győzelme.

Bogdanov, aki egyben külügyminiszter-helyettes is, az orosz Társadalmi Kamara csütörtöki kerekasztal-konferenciáján fejtette ki álláspontját a közel-keleti ország helyzetéről és a válság kilátásairól. A magas rangú diplomata több orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy szembe kell nézni a tényekkel, és számolni kell azzal, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat az ország egyre nagyobb területe felett veszíti el az ellenőrzést.

Az orosz külügyminisztérium előbb a honlapján megjelentetett közleményben korrigálta Mihail Bogdanovnak a hazai és a külföldi sajtóban is nagy visszhangot keltett kijelentéseit. A külügyminisztérium szóvivője később a közleményt idézve kijelentette, hogy Mihail Bogdanov a csütörtöki rendezvényen csupán érintette a szíriai helyzetet. A külügyminiszter-helyettes nem maga állította, hanem „idézte a békétlen szíriai ellenzék és támogatóik állításait, miszerint hamarosan győzelmet aratnak Damaszkuszban Bassár el-Aszad rendszere felett."