Emma
-2 °C
6 °C

Légicsapás végzett három radikális iszlamistával

2012.12.30. 09:11

Amerikai pilóta nélküli repülőgépről végrehajtott légicsapás végzett három radikális iszlamistával szombat este Jemenben - közölték a jemeni biztonsági szervek. A három férfi egy Toyota Land Cruiser terepjáróval haladt el-Bejda tartományban, Radáa város környékén, amikor a drónról indított rakéták becsapódtak.

Ugyanebben - a fővárostól, Szanaától 250 kilométernyire délre fekvő - körzetben ölt meg egy másik hasonló amerikai légicsapás két radikális iszlamistát. Szanaától keletre, Hadramaut tartományban összesen hét embert ölt meg két másik, pilóta nélküli repülőgépről végrehajtott támadás.

Egy héten belül négy feltételezett dróntámadást hajtottak végre az amerikai erők Jemenben, ami szokatlanul sok. Az idén havonta átlagosan három-négy alkalommal csaptak le pilóta nélküli repülőgépről az arab országban.

A dróntámadások célpontjai leggyakrabban a magát az Arab-félszigeti al-Kaidának nevező terroristacsoport fegyveresei. A szervezet a héten megjelent internetes videóüzenetében 3 kiló aranyat ajánlott annak, aki megöli az Egyesült Államok jemeni nagykövetét és átszámítva 23 ezer dollár (5 millió forint) vérdíjat tűzött ki "bármely amerikai katona" fejére.

Szombat reggel a Hadramaut tartománybeli Mukalla városban motorbiciklis merénylők lelőtték a jemeni titkosszolgálat ezredesét. Megfigyelők szerint ez a merénylet is a radikális iszlamisták számlájára írható.