Auguszta
-4 °C
2 °C

Támogatja az Elefántcsontpart elleni szankciók bevezetését az Afrikai Unió

MTI
2004.11.14. 22:11
Teljes támogatásáról biztosította az Elefántcsontpart ellen bevezetendő ENSZ-szankciókat - különösen a válságban szemben álló felekkel szembeni fegyverszállítási tilalmat - vasárnap az Afrikai Unió (AU) rendkívüli csúcsértekezlete. A tanácskozást az AU soros elnöki tisztségét betöltő Olesegun Obasanjo nigériai elnök hívta össze országa fővárosába, Abujába. A megbeszélésen rajta kívül öt térségbeli ország államfője vett részt.

Az AU a csúcson elfogadott nyilatkozatban teljes támogatásáról biztosította az Elefántcsontpart ellen tervezett ENSZ-szankciókat. A dokumentumot ismertető Obasanjo külön is kiemelte a válságban szemben álló felekkel - az Elefántcsontpart déli részét uraló kormányerőkkel és az északi országrészt uraló felkelőkkel - szemben egyaránt bevezetni kívánt fegyverszállítási tilalmat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tervek szerint hétfőn hagyja jóvá a büntető intézkedéseket.

A lázadók 2002 szeptembere óta uralják az ország északi részét, de 2003. januárjában tűzszüneti megállapodást kötöttek a kormányhadsereggel, s annak betartását francia békefenntartó katonák ellenőrzik. A fegyveres konfliktus 10 nappal ezelőtt kiújult, amikor a kormányhadsereg gépei bombázták a lázadók állásait. A gépek két nappal később francia katonák táborát lőtték, és megöltek kilenc franciát, további 38-at pedig megsebesítettek. A francia hadsereg válaszul tönkretette az elefántcsontparti légierőt, ami franciaellenes hangulatot váltott ki az országban, és a múlt héten számos támadás, fosztogatás érte az ott élő francia állampolgárokat. Ennek hatására a mintegy 14 ezer franciából több ezer elmenekült az országból.