Szilárda
0 °C
6 °C

Tárgyalna a betiltott baszk párt

MTI
2004.11.15. 06:21
A Batasuna betiltott baszk radikális párt a több évtizedes baszkföldi konfliktus rendezését célzó tervet hozott nyilvánosságra, és politikai párbeszédre, béketárgyalásokra hívott fel. A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezettel kapcsolatban álló Batasuna "rendezési terve" az ETA, Spanyolország és Franciaország közötti megállapodást irányoz elő a 36 éve tartó konfliktus demilitarizálásáról, illetve népszavazást Baszkföld jövőjéről.

A tervet Arnaldo Otegi, a Batasuna vezetője ismertette vasárnap a San Sebastian városában tartott - a szervezők közlése szerint 15 ezres - nagygyűlésen. Otegi a pártnak a béketeremtés melletti elkötelezettségét hangoztatta. A Batasuna szóvivője mindazonáltal nem ítélte az ETA merényleteit és lényegében cáfolta azokat a találgatásokat is, hogy az ETA esetleg tűzszünetet léptetne életbe.

Otegi javaslata kihívás elé állítja a José Luis Rodríguez Zapatero vezette spanyol szocialista kormányt, amely korábban kizárta annak lehetőségét, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon az ETA-val. Egy szocialista szóvivő máris azzal igyekezett kicsinyíteni a javaslat jelentőségét, mondván hogy egy demokráciában csak a párbeszéd hangjára szabad hallgatni, nem pedig a fegyverekére.