Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Az ENSZ-főtitkár aggódik Mianmar miatt

2013.01.03. 00:53

Aggodalmát fejezte ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a mianmari helyzettel kapcsolatban, mert meg nem erősített beszámolók szerint az ország északi részében, Kacsin régióban a kormányerők légicsapásokat intéztek a lázadók ellen.

A zömmel keresztények lakta hegyvidéki térségben húsz hónapja újultak ki a 17 évvel ezelőtt megkötött tűzszünet óta szünetelő harcok a hadsereg és a lázadók között, és a legfrissebb jelentések szerint a feszültség a közelmúltban tovább növekedett.

Szóvivője, Martin Nesirky közlése szerint az ENSZ-főtitkár arra szólította fel a mianmari hatóságokat, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amellyel civilek életét kockáztatják. Ban egyúttal jelezte, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket, és várják a részleteteket az említett beszámolókról is.

A közlemény arra is utalt, hogy az ország feszültséggócaiban az ellenségeskedés jelentős mértékű elvándorlást okozott a polgári lakosság körében. Ezek az emberek humanitárius segítségre szorulnak, és létfontosságú, hogy ehhez időben hozzá is jussanak - emelte ki Nesirky.

Az egykori Burmában több mint 160 nemzeti kisebbséget tartanak nyilván, a lakosság mintegy 45 százalékát a különböző etnikumokhoz tartozók teszik ki. A hosszú diktatórikus évtizedek után a demokrácia felé elinduló jelenlegi kormányzat igyekszik megegyezni a lázadó csoportokkal az erőszakcselekmények beszüntetéséről: néhánnyal sikerült is tűzszünetet nyélbe ütnie, de például a nagyobb autonómiát követelő kacsini kisebbség mindmáig nem volt hajlandó feladni a fegyveres ellenállást.