Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Chuck Hagel lehet Obama védelmi minsztere

2013.02.13. 00:13

Az amerikai szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága 14:11 arányban megszavazta Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátor jelölését a védelmi miniszteri posztra.

A Barack Obama elnök által a Pentagon élére kiválasztott Hagelt csak a demokrata szenátorok támogatták, a saját párttársai nem.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője még a héten ki kívánja tűzni a szövetségi felsőház plenáris szavazását az ügyben, de több republikánus honatya azzal fenyegetőzött, hogy megpróbálja megakasztani a miniszteri kinevezés folyamatát. 

Carl Levin szenátor, a szakbizottság demokrata elnöke szintén kifejezte reményét, hogy a szenátusi voksolás még a hét vége előtt lezajlik, ám ezt az ellenzék eljárási időhúzással meg tudja akadályozni.

A 66 éves, vietnámi veterán Hagel kinevezését a republikánusok közül sokan azért ellenzik, mert az exszenátor a múltban tett kijelentései alapján nem elég kemény Iránnal szemben, Izraelt viszont nem támogatja a szerintük megfelelőnek tartott mértékben.

Szenátusi megerősítése esetén Chuck Hagel Leon Panettát váltaná a védelmi tárca élén.