Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea kiszámíthatatlan a NATO-főtitkár szerint

2013.04.15. 16:31
Ha Észak-Korea megtámadná az Egyesült Államokat, a NATO a kollektív önvédelem jogán Washington segítségére sietne. Rasmussen NATO-főtitkár szerint ugyanakkor ez egyelőre csak elméleti lehetőség.

Észak-Korea lépéseinek kiszámíthatatlansága jelenti a legfőbb veszélyt a Koreai-félszigetre és a régióra nézve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint. Rasmussen Tokióban közös politikai nyilatkozatot adott ki Abe Sindzó japán kormányfővel a nemzetközi szervezet és a szigetország együttműködésének elmélyítéséről.

"A párbeszéd hiánya, a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság a legfőbb veszélyforrás. Ezért fontos folytatni a párbeszédet (Phenjannal) és békés megoldást találni a jelenlegi konfliktusra" - mondta Rasmussen a Kyodo hírügynökségnek adott interjújában.

A NATO-főtitkár leszögezte: ha Észak-Korea megtámadná az Egyesült Államokat, akkor a szervezet a kollektív önvédelem jogán Washington segítségére sietne, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak elméleti lehetőség.

Az elmúlt napokban Rasmussenhez hasonlóan az amerikai külügyminiszter, a dél-koreai elnök és a japán kormányszóvivő is a Phenjannal való párbeszéd folytatását szorgalmazta, noha a kommunista rezsim a közelmúltban atomcsapással fenyegette meg a három országot. Ugyanakkor Washington és Tokió azt is leszögezte, hogy a tárgyalások újraéledéséhez Észak-Koreának lépéseket kell tennie atomprogramjának leállítása irányában.

"Látogatásom nem azt jelzi, hogy NATO permanens jelenlétre törekszik Ázsiában, de azt igen, hogy együtt akar működni a régióval" - közölte Rasmussen, a szervezet és Japán közös értékeit és stratégiai-biztonsági érdekeit hangsúlyozva.

Abe korábban többször utalt rá, hogy a japán alkotmány módosításával engedélyeznék az ország számára a kollektív önvédelmet. Elemzők szerint ezzel a kormányfő a NATO-hoz akar közeledni, valamint egy háromoldalú, amerikai-ausztrál-japán katonai szövetséget akar létrehozni Kína felemelkedésének árnyékában.