Az EP most ítéli el az Orbán-kormányt

2013.07.02. 17:13

Indul a kormány antidemokratikus intézkedéseit elítélő Tavares-jelentés vitája Strasbourgban Redinggel, Barrosóval és Orbánnal. Percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Swobodának válaszol a miniszterelnök. Szerinte az osztrák és német beruházások is növekednek Magyarországon, tizenvalahány német gyárat nyitottak meg a kormányváltás óta. Szerinte csak a bankároknak és monopolhelyzetben lévő közműszolgáltatóknak nem tetszik a magyar gazdaságpolitika, az őket sújtó különadók és a rezsicsökkentés. Tovább fogja a kormány adóztatni a bankokat és a rezsit is tovább csökkenti ősszel.

  • "Magyarország továbbra is adóztatni fogja a bankokat, és tovább csökkentjük a rezsit, akkor is, ha ez a nagy nemzetközi cégeknek és a bankoknak nem tetszik. 1990 után szabad választásokon nyerünk is és veszítettünk is. Nem kell kioktatni demokráciából." – mondta Orbán Viktor.

  • Magas labdát csap le a miniszterelnök, hiszen a szocik visszatérő taktikai hibája, hogy antiszemitizmussal kezdik el a jogállamiságról szóló vitákban vádolni a magyar kormányt. "Magyarországon az antiszemita csoportosulások támadásainak középpontjában én állok, mint a zsidó közösség védelmezője. Engem támadnak, és csak utánam zsidó honfitársaimat" - mondja Orbán.

  • "A házasság egy férfi és egy nő kapcsolata" – mondta Orbán. "Négyezer éves tradíciót védünk, szeretnénk ezt fenntartani, nem értem, hogy ennek a fenntartásához való jogunk korlátozható. A magyar alkotmány senkit nem bánt, de világosan fogalmaz."

  • A hangnem, a panelek, minden a helyén, mármint itthon a saját tábora kajálni fogja.

  • "Megmérettettük az erőinket választásokon 2010-ben. A kétharmadhoz kellett az a sok hiba, amit önök követtek el" – mondta az ellenzékről Orbán. Szovjetunió: nem lehet egyenlőséget tenni közte és az EU között. "De mi jól emlékszünk arra, hogy milyen volt, amikor nem dönthettünk saját sorsunkról. Nem kell megvédeni minket magunktól. Engedjék a nemzetet, hogy dönthessen" - mondta Orbán. "Az én hazámmal szemben a Tavares-jelentés sértő, megalapozatlan, kettős mércét alkalmaz. Nem áll módomban megkérdőjelezni a döntés legitimitását. De elfogult lesz, a politikai erőviszonyok alapján."

  • Orbán elfogadja a kritikát, ám szerinte a Tavares-jelentés nem kritika, hanem azzal politikai gyámság alá akarják vonni Magyarországot. "Magyarország egy szabad ország, ezért a jelentést nem fogadjuk el!" - fejezi be Orbán Viktor, tapsot kap.

  • Néppárt frakcióvezetője: kialakult a politikai vita, ahogyan vártuk. De kérdés, hogy sérült-e a jogállamiság, erről nem hallottunk újat. Magyarország elfogadta a játékszabályokat, az aggályok nyomán korrigáltak, az Európai Bíróság döntései alapján. Az EP nem játszhatja el a Nagy Testvért.

  • Igen, idehaza legalábbis.

  • Hannes Swoboda: "Bulgária is szabad ország, Románia is az, mégis támogattuk a velük kapcsolatos vitákat, ebben nincs kettős mérce." Swoboda hiányolta Orbán beszédében a reagálást az Európai Bizottság aggályaira.

  • A liberális Guy Verhofstadt jön a frakcióvezetők sorában. "Önnek más a demokráciafelfogása, mint ami a szerződésekben szerepel" - kezdi. Szerinte nem tegnap kezdődött a probléma, amit úgy foglal össze, hogy Orbán úgy gondolja, ha neki többsége van, azzal bármit megtehet. John Stuart Millre hivatkozik, aki szerint a többségnek is tiszteletben kell tartania a kisebbséget. Itt van Orbán problémája Verhofstadt szerint, akiről a Velencei Bizottság 19 alkalommal leírja, hogy nem ezt teszi, és itt meglobogtatja a kezében lévő papírokat.

  • Verhofstadt Konrád Györgyöt idézi, aki szerint demorkatúrát hoztak létre a demokráciából Magyarországon. "Teddyre is mindjárt hivatkozni fog" - szúr oda nekem ezen a ponton Tóth-Szenesi kolléga.

  • Cohn Bendit a zöld frakció éléről: Nem ugyanazt értjük demokrácia alatt, ez a baj. Sajnálom, hogy ezt egy politikai játékká silányítjuk. A demokrácia nem a többség uralma. A demokrácia olyan többség uralma, amely tiszteletben tartja saját határait – idézte Cohn Bendit Tocqueville-t.

  • Mi volt a szándéka azzal, hogy idejött? – kérdezte Gabrielle Zimmer. "Ön nem azért jött, hogy arról beszéljünk, ami a jelentésben áll. Ön rögtön kijelentette, hogy aki támogatja a jelentést, az Magyarország ellen van" Azért jött ide, hogy megmutassa otthon, hogy idejött és megvédi a magyarokat? Ennek mi értelme?" – kérdezte ismét Gabrielle Zimmer. Az Egységes Baloldal frakcióvezetője szerint nem jogosítja fel Orbánt a választási győzelme, hogy mindenkinek megmondja, mit tegyen.

  • - nagyjából így lehet összegezni Timothy Kirkhope brit tory képviselő véleményét, akinek láthatóan elege van belőle, hogy megint valami civilizálatlan kelet-európai ország érdektelen ügyei miatt kell kihagynia az ötórai teázást. Szerinte "egyre több időt töltünk tagállamok vizsgálatával belső működésükkel kapcsolatos aggályok miatt", de minek? Arról beszél, hogy az EU nem érti a demokráciát, annak definícióját a nemzetállamok szintjén, és nem értik azt, hogy a nemzetállamokban a polgárok megválaszthatják saját kormányukat és azt, hogy hogyan akarnak élni. Mindezt döbbenetes rózsaszín ing-lila alapon piros csíkos nyakkendő-kombóval adja elő, miközben unottan a zsebében matat.

    Kéri az elnököt, hogy az Európa számára fontos kérdésekkel foglalkozzanak inkább, működjön a demokrácia a tagállamokban úgy, ahogy működik, ne akarják az EP-ben jobban tudni, hogy is kell ezt.

  • Az EU-SZU-párhuzam és a sztálinozás se volt semmi, de Morvait nem lehet überelni. A családon belüli erőszak szakértőjeként hivatkozik magára és az EU-t feleségverőnek, Magyarországot pedig bántalmazottnak kezdi el lefesteni. Szerinte az erőszaktevő (az Unió) az áldozatot (Magyarországot) szeretné teljes kontrollja alatt tartani. A legtöbb esetben az áldozat azt gondolja, hogy ő ezt meg tudja változtatni a viselkedésével, próbál jobb feleség és anya lenni, szorgalmasabban dolgozni, "de az igazság az, hogy nem tudja megváltoztatni az erőszaktevő viselkedését" - viszi végig a párhuzamot Morvai.

    Hát, hűha.

    "Egy ügyvédnek vagy pszichológusnak kellene tanácsot adnia, ez pedig az, hogy húzd ki magad és mond meg, hogy vagy egyenlő kapcsolatban vagyunk, vagy elválunk" - Morvai azt kéri Orbántól, mondja ezt az Uniónak.

    Megjegyzem, Balogh "vak komondor" József nemsokára elveszi feleségül Terikét.

  • "Az én hazám kis ország, amely diktatúrában élt" – mondta Tavares, örömmel látva a berlini fal leomlását. "Portugáliában 48 évig diktatúra uralkodott. Én diákként foglalkoztam az 1956-os forradalommal, tudom, hogy a küzdelem Európáért is zajlott – mondta a jelentés készítője, megjegyezve, hogy tényszerű ellenvetés nem hangzott el a jelentésével szemben. Tavares megköszönte a magyaroktól kapott leveleket, amelyek a jelentéshez szóltak hozzá, pro és kontra.

  • Még nekünk is fel kell dolgoznunk az élményt, ennyi volt. Viszlát!