Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bombagyáros szélsőjobbos csoportot füleltek le

2013.09.10. 18:30

Egy működőképes robbanószerkezetet és több távirányítású repülőmodellt is lefoglaltak egy szélsőjobboldali csoport ügyében tartott németországi razzián. A hatóságok feltételezése szerint a pokolgépet repülőmodellel próbálták volna célba juttatni.

A freiburgi ügyészség és a Baden-Württemberg tartományi bűnügyi rendőrség (LKA) keddi közleménye szerint a napokban négy ember ellen indítottak eljárást fegyverrel és robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt.

A csoport feltételezett vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték. Az illető a szélsőjobboldali szubkultúra ismert alakja, és a gyanú szerint arra bíztatta egyik társát, hogy állítson össze pokolgépet.

A közlemény szerint a neonácik fontolgatták, hogy a házilagos gyártású robbanószerkezetet távirányítású repülőmodellel juttatják el egy politikai ellenfelük rendezvényére. Konkrét terveket azonban a csoport leleplezéséig nem készítettek. Ugyanakkor a Freiburg térségében több helyszínen, köztük a gyanúsítottak lakóhelyén és egy szélsőjobboldali találkozóhelyen összehangoltan tartott házkutatások során különböző vegyi anyagok, kábítószerek és adathordozók mellett több modellrepülőgép és egy működőképes pokolgép is előkerült, amelyet tűzszerészeknek kellett hatástalanítani.

A freiburgi ügyészség szóvivője elmondta: a gyanúsítottak valószínűleg valamely náciellenes vagy szélsőbaloldali csoport politikai rendezvényén akarták felrobbantani a pokolgépet, amely 20-30 méteres körben okozhatott volna pusztítást. A hatóságok lakossági bejelentés alapján kezdtek foglalkozni az üggyel.

Németországban tavaly több mint 800 olyan erőszakos bűncselekmény történt, amely a szélsőjobboldali színtérhez köthető.