Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A spanyolok és az argentínok összefognak Nagy-Britannia ellen

2013.09.26. 21:20

Spanyolország és Argentína egyesíti erejét Nagy-Britanniával szemben, hogy így próbálják meg rendezni Gibraltár és a Falkland-szigetek (Malvinas) miatt a britekkel fennálló területi követeléseiket, jelentették be csütörtökön Buenos Airesben.

Az argentin külügyminisztérium közölte, hogy a két ország külügyminisztere New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés alkalmával megvitatta Gibraltár és a Falkland-szigetek (Malvinas) ügyét, megállapította, hogy követeléseik hasonlóak. Megállapodtak, közös kezdeményezéseket tesznek, hogy Nagy-Britanniát rávegyék a párbeszédre, amit az ENSZ is sürget.

José Margallo spanyol külügyminiszter korábban, egy uruguayi látogatása során óriási hasonlóságokat emlegetett a két országnak a britekkel folyó területi vitájában. Három pontot sorolt fel, Gibraltár és a Falkland-szigetek dekolonizációra váró területek, esetükben nem az önrendelkezés, hanem a területi integritás elve alkalmazandó, és a vitát az érintett országok tárgyalásai útján kell megoldani.

Gibraltárt 1713-ban foglalta el Anglia, a Falkland-szigeteket 1833-ban. Az ENSZ 1963-ban Gibraltárt a dekolonizációra váró, nem autonóm területek listájára tette, 1965-ben pedig a Falkland-szigetekről hozott határozatot, és Argentína erre hivatkozva követel párbeszédet Londontól.

Gibraltár ügyét Mariano Rajoy spanyol kormányfő is felvetette a Közgyűlésen elmondott felszólalásában, és felpanaszolta, hogy London nem hajlandó tárgyalni a kérdésről, noha az ENSZ-közgyűlés felszólította erre, és egy 1984-es brüsszeli nyilatkozatban mindkét ország elkötelezte magát a párbeszéd mellett.