Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Több mint tíz éve nem volt ilyen telefonbeszélgetés

2013.11.19. 23:25

Az iráni nukleáris fejlesztési programról, Szíriáról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt telefonon David Cameron brit miniszterelnök és Haszan Róháni iráni államfő. A brit miniszterelnöki hivatal közleménye szerint több mint tíz éve ez volt a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között.

A két vezető politikus megállapodott a kétoldalú kapcsolatok lépésről lépésre történő kölcsönös további javításáról. Ennek jegyében méltatták, hogy Nagy-Britannia és Irán a múlt héten kölcsönösen nem rezidens ügyvivőket nevezett ki, akik nem tartózkodnak majd állandó jelleggel a másik ország fővárosában, de rendszeresen utaznak a két ország között.

Nagy-Britannia 2011 novemberében bezárta teheráni nagykövetségét, amelyet előzőleg több száz diák elfoglalt és feldúlt. A brit kormány egyidejűleg elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból. Az intézkedés ugyanakkor nem jelentette Nagy-Britannia és Irán diplomáciai viszonyának teljes megszakítását. William Hague brit külügyminiszter akkori bejelentése szerint a kétoldalú kapcsolatok "lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentéséről" volt szó.

Ezt emelte most eggyel magasabb szintre az utazó ügyvivők kölcsönös kinevezése.

Cameron és Róháni a telefonbeszélgetés során egyetértett abban, hogy "jelentős előrelépés történt" az iráni nukleáris fejlesztési programról november első felében kezdett genfi tárgyalásokon. A hatok - az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Németország - és Irán képviselőinek genfi megbeszélései szerdán folytatódnak.

A brit kormányfő és az iráni elnök egyetértett abban is, hogy Szíriában politikai megoldással kell véget vetni a vérontásnak - mondta a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője.  • Vennék
  • Hírek