Iráni hadihajók indultak az USA felé

2014.02.09. 00:31 Módosítva: 2014.02.09. 08:23

Iráni flotta indult az Egyesült Államok parti vizei felé válaszul arra, hogy amerikai hadihajók állomásoznak a Perzsa-öbölben, Irán partjai közelében - jelentette szombaton a Farsz iráni hírügynökség egy tengernagyra hivatkozva. "Iráni flotta közeledik az Egyesült Államok tengeri határaihoz, és ennek a lépésnek üzenete van" - idézte a Farsz Afsin Rezai Haddad tengernagyot, az iráni északi flotta parancsnokát, aki szerint a hajók Dél-Afrika felől futnak ki az Atlanti-óceánra.

A hajóraj összetételét a hírügynökség nem közölte, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben. Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat az öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. Az amerikai ötödik flotta egyik támaszpontja is Bahreinben van - írja az MTI.

Irán már fenyegetőzött a szoros lezárásával abban az esetben, ha támadás éri. Egy, a neve elhallgatását kérő washingtoni védelmi forrás kétségének adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban, de hozzátette, hogy "a hajók szabadon mozoghatnak a nemzetközi vizeken". A Farsz a jelentésben nem tért ki arra, hogy ki és milyen céllal hozta a flotta küldetéséről szóló döntést egy olyan időszakban, amikor enyhülni látszik a két ország ellenséges viszonya. Ezt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak és Irán ideiglenes megállapodást kötött a gyanakvással figyelt iráni atomfejlesztési program lelassításáról. A Nyugat ennek fejében enyhített az Irán ellen több lépésben megszigorított gazdasági szankciókon. A felek közölték azt is, hogy végleges egyezség elfogadására tesznek kísérletet fél éven belül az atomprogram békés jellegének biztosítása érdekében.  • Tippek
  • Bankszámla