Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iráni hadihajók indultak az USA felé

2014.02.09. 00:31 Módosítva: 2014.02.09. 08:23

Iráni flotta indult az Egyesült Államok parti vizei felé válaszul arra, hogy amerikai hadihajók állomásoznak a Perzsa-öbölben, Irán partjai közelében - jelentette szombaton a Farsz iráni hírügynökség egy tengernagyra hivatkozva. "Iráni flotta közeledik az Egyesült Államok tengeri határaihoz, és ennek a lépésnek üzenete van" - idézte a Farsz Afsin Rezai Haddad tengernagyot, az iráni északi flotta parancsnokát, aki szerint a hajók Dél-Afrika felől futnak ki az Atlanti-óceánra.

A hajóraj összetételét a hírügynökség nem közölte, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben. Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat az öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. Az amerikai ötödik flotta egyik támaszpontja is Bahreinben van - írja az MTI.

Irán már fenyegetőzött a szoros lezárásával abban az esetben, ha támadás éri. Egy, a neve elhallgatását kérő washingtoni védelmi forrás kétségének adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban, de hozzátette, hogy "a hajók szabadon mozoghatnak a nemzetközi vizeken". A Farsz a jelentésben nem tért ki arra, hogy ki és milyen céllal hozta a flotta küldetéséről szóló döntést egy olyan időszakban, amikor enyhülni látszik a két ország ellenséges viszonya. Ezt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak és Irán ideiglenes megállapodást kötött a gyanakvással figyelt iráni atomfejlesztési program lelassításáról. A Nyugat ennek fejében enyhített az Irán ellen több lépésben megszigorított gazdasági szankciókon. A felek közölték azt is, hogy végleges egyezség elfogadására tesznek kísérletet fél éven belül az atomprogram békés jellegének biztosítása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!