Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Blair szerint az Egyesült Államoknak együtt kell működnie a világgal

MTI
2004.11.16. 00:08
Az egyoldalú fellépések elkerülésére szólította fel alig burkoltan az Egyesült Államokat hétfő esti beszédében a brit kormányfő, aki szerint ugyanakkor ma Amerika az egyetlen olyan hatalom, amely képes a világ biztonságának garantálására, és a vele fennálló szövetség fontosságának Közép- és Kelet-Európa új demokráciái a megmondhatói.

Tony Blair a londoni City polgármestere, a Lord Mayor éves bankettjén azt mondta: Európának és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie abban, hogy a számukra magától értetődő demokratikus, emberi és politikai jogok meghonosodjanak a világ azon részein is, amelyek e jogokat még nem biztosítják.
 
Blair hangsúlyosan kijelentette ugyanakkor: nem pártolja, hogy ezt katonai konfliktusok sorával érjék el; ez a cél csak akkor fog teljesülni, ha Amerika is kinyújtja kezét a világ felé. Hozzátette: számára nem rokonszenves az öncélúan egyoldalú fellépés, és az Egyesült Államoknak is "a működőképes multilateralizmust" kell választania.
 
A brit miniszterelnök szerint azonban Amerika nélkülözhetetlen a globális biztonság fenntartásához. A 2001. szeptember 11-ei merényleteknek, amelyeket még akkor terveltek ki, amikor Clinton elnök éppen "éjt nappallá téve dolgozott" az izraeli-palesztin konfliktus megoldásán, pontosan az lett volna a céljuk, hogy kikapcsolják az Egyesült Államokat a világpolitikából, és ezzel eltávolítsák Amerikát a terroristák által képviselt fanatikus szélsőségesség térnyerésének útjából - mondta Blair.
 
A kormányfő feltette a kérdést: mi lett volna, ha az Egyesült Államok valóban magára zárja a kaput, és egyedül hagyja a világot az al-Kaidával, Afganisztánnal, Koszovóval, a nukleáris fegyverek terjedésével? "Képes lett volna-e betölteni ezt az űrt Kína, India vagy Oroszország, legyenek bármilyen nagy nemzetek is?" - folytatta Blair.