Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Több mint ezer felkelőt fogtak el az iraki Fallúdzsában

MTI
2004.11.16. 07:31
Több mint ezer felkelőt fogtak el az amerikai katonák az iraki Fallúdzsában, s az őrizetbe vetteknek csak töredéke külföldi állampolgár - közölte egy magas rangú amerikai katonatiszt.

Michael Regner ezredes. az 1. tengerészgyalogos hadosztály hadműveleti főnöke hétfőn telefonon az amerikai védelmi minisztérium washingtoni épületében összegyűlt újságíróknak elmondta: a legutóbbi összeszámlálás adatai szerint 1052 személyt fogtak el az amerikai katonák a Bagdadtól nyugatra fekvő városban. Közülük legalább 1030 iraki állampolgár, azaz a külföldiek mintegy húszan lehetnek.

Regner nem fedte fel, hogy milyen állampolgárságú külföldiek estek amerikai fogságba. Iraki kormányzati tisztségviselők múlt pénteken tizenöt elfogott külföldiről tettek említést: tíz iráni, valamint egy-egy szaúdi, szudáni, egyiptomi, jordániai állampogárról, illetve egy még azonosítatlan állampolgárságú, francia ajkú külföldi személyről.

Amerikai és iraki kormánykatonák a múlt hétfőn kezdték meg Fallúdzsa ostromát. Az iraki ideiglenes kormány reméli, hogy a lázadók e fellegvárának felszámolásával megszilárdíthatják a helyzetet az arab országban a jövő januárra tervezett választások előtt.