Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Nagy-Szerbia egyik ideológusa védi Milosevicet

MTI
2004.11.16. 22:13
A háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök első mentő tanúja kedden megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Mihajlo Markovic filozófiaprofesszor, a Szerbiai SzocialistaPárt ideológusa beszédében hatalmas történelmi-politikai freskót vázolt fel Milosevic stílusában. Most fordult elő először, hogy a vádlott volt elnök kérdezett. Ugyanis csupán november elején nyerte vissza azt a jogát, hogy elláthatja saját maga védelmét.

Mihajlo Markovic társszerzője volt annak a memorandumnak, amely a nyolcvanas évek végén ihletője volt a Nagy-Szerbia létrehozására vonatkozó szerb tervnek. A pártideológus a meghallgatáson órákon át beszélt országa történetéről, "a Jugoszlávia megsemmisítését célzó nemzetközi összeesküvésekről és népe szenvedéseiről".

Milosevic a kérdésein keresztül megpróbálta bebizonyítani, hogy az a "válság", amelybe Jugoszlávia a kilencvenes években jutott, a horvátok, a szlovének és az albánok szakadár törekvéseinek eredménye volt. Nehezen tudta kordában tartani a nyolcvanas éveiben járó Markovic szónoki szárnyalását, amellyel gyakran a XIX. századba nyúlt vissza.