Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerikai katonák fogva tartják az al-Arabíja arab tévé fallúdzsai tudósítóját

MTI
2004.11.17. 01:28
Amerikai katonák múlt csütörtök óta fogva tartják az al-Arabíja arab műholdas tévécsatornának az iraki Fallúdzsában dolgozó tudósítóját, közölte maga a tévécsatorna.

A dubaji székhelyű, többek között szaúdi tőkével működő tévécsatorna kedden nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy a Fallúdzsában harcoló amerikai katonai alakulatok parancsnoka érdeklődésükre megerősítette: a katonák sok más emberhez hasonlóan a csatorna fallúdzsai illetőségű tudósítóját is őrizetbe vették, akit azonban "a lehető leghamarabb" szabadon is engednek majd.

A tévécsatorna nehezményezte az őrizetbe vételt és felhívott minden emberi jogi szervezetet, hogy segítse elő a tudósító biztonságának szavatolását.

Amerikai és iraki kormányerők múlt hétfőn vették ostrom alá az iraki szunnita ellenállók fő erősségének tartott, Bagdadtól nyugatra fekvő várost, amelyet a hét végére ellenőrzésük alá is vontak. Jelenleg kisebb ellenállási gócpontokat számolnak fel. Egy magas rangú amerikai katonatiszt hétfői közlése szerint az amerikai katonák több mint ezer embert vettek őrizetbe Fallúdzsában.