Emőke
-4 °C
9 °C

Egy boszniai újság szerint Karadzic Oroszországba menekült

MTI
2004.11.18. 22:41
Oroszországban bujkál Radovan Karadzic, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke - állította csütörtökön megjelent, legújabb számában a Ljiljan című boszniai hetilap. Karadzicot, akit népirtás és emberiesség elleni bűntettek miatt köröz a hágai ENSZ-törvényszék, "egy timföldet szállító hajón juttatták ki" Oroszországba az elmúlt hetekben a Szerbiához tartozó dunai metropolison, Újvidéken keresztül - írta az újság boszniai és szerb biztonsági körökre hivatkozva.

Oroszországban állítólag Eduard Limanov költő védelme alatt él, aki a boszniai szerb oldalt pártfogolta, amikor a boszniai Szerb Köztársaság egységei megostromolták Szarajevót - vélte tudni a muzulmán nacionalista Demokratikus Akciópárthoz (SDA) közel álló folyóirat.

Karadzic volt vezérkari főnöke, Ratko Mladic sem használhatja tovább egykori rejtekhelyét a boszniai Szerb Köztársaságban, miután a NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erő (SFOR) egyre erősebb nyomása alá került Banja Luka-i kormány már nem tud logisztikai segítséget nyújtani számára. Mladic, akit egyebek mellett a srebrenicai mészárlás miatt helyezett vád alá az ENSZ-törvényszék, Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök és a szerb-montenegrói katonai vezetés védelmét élvezi - írta a Ljiljan.