Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szomália békefenntartó erőket kér az ENSZ-től

MTI
2004.11.19. 18:42
Az új szomáliai elnök arra kérte pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsát, - amely rendkívüli módon afrikai helyszínen tanácskozott -, hogy rendeljen ki jelentős nagyságú békefenntartó erőt az anarchiába süllyedt ország stabilitásának megteremtésére. Az ENSZ hivatalosan még nem ismerte el Abdullahi Juszuf Ahmed október 10-i elnökválasztási győzelmét, mégis a BT kivételesen lehetővé tette számára, hogy felszólaljon a testület nairobi (Kenya) kihelyezett ülésén.

"Az új kormánynak nincs képzett hadserege, szervezett rendőrsége vagy bármilyen biztonsági alakulata. Kérjük a BT-t, hogy a lehető leghamarabb indítson el egy béketeremtő missziót Szomáliába, ezen belül pedig vezényeljen egy stabilizációs alakulatot az országba" - mondta az elnök. Arról most nem szólt, hogy mekkora létszámú alakulatot képzel el, és hogy ennek szerinte mely országok katonáiból kellene állnia, de októberben már egyszer kért 15-20 ezer békefenntartó katonát az Afrikai Uniótól (AU).

A BT ezután a szomáliai kormányt támogató nyilatkozatot fogadott el. Megerősítették: kiállnak az AU azon szándéka mellett, hogy segítséget nyújt a szomáliai kormánynak az átmenet időszakában. A legutóbbi szomáliai elnök, akit az ENSZ elismert, Mohamed Sziad Barre volt, akit 1991-ben elűztek a hatalomból. Az országot azóta hadurak osztották fel maguk között.