Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kiszabadult az Irakban fogva tartott lengyel nő

MTI
2004.11.20. 15:42
Kiszabadult fogságából és hazatért Varsóba az Irakban október végén elrabolt lengyel nő - jelentette be szombaton Marek Belka lengyel kormányfő. "Teresa Borcz Halifa szabad. Itt van és egészséges" - mondta a miniszterelnök Varsóban újságírók előtt, oldalán az asszonnyal, aki harminc éve élt az arab országban iraki férjével.

Belka szerint "különféle szolgálatok illetékesei vettek részt kiszabadításában, számos ország intézményeinek együttműködésével". A lengyel miniszterelnök nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, amit biztonsági aggodalmakkal indokolt, csupán annyit közölt, hogy Teresa Borcz Halifa már péntek este hazaérkezett Lengyelországba.

Az asszony a sajtókonferencián elmondta, hogy egy nagyon tiszta, frissen festett szobában tartották fogva, nem éhezett, nem szenvedett szükséget higiéniai ellátásban sem és elrablói megfelelően bántak vele. Hozzátette, hogy a túszejtők "vallási okokkal" magyarázták jó bánásmódjukat.

A lengyel nőt az "Abu Bakr Sziddik asz-Szalafíja" csoport rabolta el. A szervezet szabadon bocsátása fejében a lengyel haderők kivonását követelte Irakból, továbbá az amerikai fogságban lévő valamennyi iraki nő szabadon engedését. Lengyelország egy 6.500 fős több nemzetiségű kontingens parancsnokságát vállalta Irakban, a Bagdadtól délre fekvő övezetben. Ebben a haderőben teljesítenek szolgálatot a magyar katonák is. Varsó 2005 elejétől csökkenteni kívánja jelenleg 2.500 fős iraki állományát.